Stel: je hebt een restaurant met verschillende filialen. Je wilt een eigen website creëren voor elk filiaal, maar wilt niet ieder nieuwsbericht en iedere tekstwijziging meerdere keren door hoeven voeren. Met WordPress multisite kun je meerdere subsites beheren onder één hoofdsite. Zo kun je niet alleen eenvoudig switchen tussen je filialen, je kunt ze ook gemakkelijk en centraal beheren zonder steeds op andere dashboards te moeten inloggen.
Wat is een multisite?
Sinds WordPress 3.0 is het mogelijk om een multisite te creëren. Een multisite geeft gebruikers of jou (als de administrator) de mogelijkheid nieuwe websites/blogs aan te maken op één WordPress-installatie, vanuit je ‘hoofdsite’. Een multisite is als het ware een centrale plek van waaruit je content, functionaliteiten, gebruikers en domeinen kunt beheren. De subsites hebben geen eigen directory en database op je server, maar je websites delen wel gemeenschappelijke elementen zoals beheer, thema’s en plugins, zodat je deze niet opnieuw hoeft aan te kopen of in te stellen. Een multisite heeft dus één gemeenschappelijke database.
Een gedeelde database betekent niet dat iedere subsite identiek moet zijn. Per website heb je nog steeds de mogelijkheid om plugins wel/niet te gebruiken, kun je andere styling gebruiken en kun je desgewenst een andere beheerder instellen.
Voorbeeld
Een goed voorbeeld van een multisite is de website van ons zusterbedrijf Kick Digital. Kick Digital als wel het bedrijf Kick Vormgeving & Media vallen onder de hoofdsite Kick. In de hoofdsite worden nieuwsberichten, medewerkers en portfolio items aangemaakt en beheert. Vanuit de hoofdsite worden de relevante posts naar de betreffende subsite gepusht. Zo hou je hele nette en snelle subsites over en wordt het beheer van subsites een stuk gemakkelijker.
Wanneer is een multisite interessant?
Een multisite is interessant als je bijvoorbeeld meerdere websites wilt voor verschillende vestigingen/takken van je bedrijf, of bijvoorbeeld voor evenementen of voor je website in andere talen. Je kunt bijvoorbeeld Nederlands als je hoofdsite instellen en een subsite gebruiken voor je Engels, Franse of Duitse klanten.
Over het algemeen is de opzet hetzelfde, maar wel specifieke zaken als de taal of bepaalde functionaliteiten kunnen verschillend zijn.
Wanneer is een multisite NIET interessant?
Er kunnen verscheidene redenen zijn waarom WordPress multisites niet interessant is voor jouw bedrijf. Redenen kunnen zijn:
- Je bent van plan slechts één website op te zetten;
- Je wilt niet dat er meerdere sites op één hosting-omgeving staan, bijvoorbeeld voor klanten met eigen hosting;
- Elke site heeft zijn eigen database nodig;
- Elke site heeft een ander thema en compleet verschillende plugins nodig.
- Als één van bovenstaande punten van toepassing is op jou, dan zal een WordPress multisite niet interessant zijn voor jou.
Voor en nadelen van een multisite
Het grootste voordeel van een multisite is dat je de websites in je netwerk beheert vanuit één WP-admin en één database, wat betekent dat je hele website in één keer kan worden geüpdatet. Zorg wel voor goed onderhoud van je multisite. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een plugin op een subsite crasht, wat snel moet worden opgepakt. Zonder goed onderhoud, kan het crashen van een plugin gevolgen hebben voor de overige websites.
Een ander groot voordeel van een multisite is dat al je thema’s en plugins slechts één keer worden opgeslagen (ook al gebruik je ze voor honderd sites), wat serverruimte scheelt.
Tevens scheelt een multisite in onderhoudskosten, hostingkosten én het beheer wordt gemakkelijker. Immers, je gebruikt één CMS (WordPress) voor alle sites en er hoeft niet apart naar de hosting van de subsites worden omgekeken.
Conclusie
Wil je meerdere WordPress websites creëren die vanuit één hoofdsite worden beheerd, één database hebben en dezelfde functionaliteiten gebruiken? Dan is een WordPress multisite een oplossing voor jou.
Geïnteresseerd geraakt in een WordPress multisite? Wij kunnen je helpen bij het opzetten en de onderhoud van een multisite. Neem contact met ons op.