4x SEO volgens Google

SEO hosting

SEO is een ‘ongoing’ activiteit waar je altijd wel mee aan de slag moet zijn. Maar soms gebeuren er van die dingen waardoor je de planning wel eens om moet gooien of aan moet passen om Google bij te houden. Heb jij de volgende vier onderwerpen al op je planning staan voor dit jaar?

Om te controleren of je als site-eigenaar van een (mobiele) site klaar bent voor de Google Mobile Update van 21 april, vraag je jezelf het volgende af:

  1. Heb je een mobiele site?
  2. Is je site mobile-friendly?
  3. Is je site ‘mobile SEO proof’?

1. Mobiel

Google heeft de hele maand maart van dit jaar uitgeroepen tot #MobileMadness-maand. Toen kondigde Google ook aan dat mobielvriendelijkheid per 21 april een rankingfactor wordt. En dus is de gekte in alle hevigheid losgeslagen: wie wil, kan op het moment zo’n beetje 24 uur per dag bezig zijn om alle informatie hierover tot zich te nemen, van blog tot whitepaper tot Google Hangout. Frankwatching-auteur Eduard Blacquière schreef eerder al een artikel over de veranderingen en hoe je je site ‘mobile friendly’ maakt.

2. HTTPS

HTTPS werd al vorig jaar augustus al door Google ingevoerd als rankingfactor. HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) beveiligt de verbinding, waardoor gegevens versleuteld verstuurd worden.

3. ‘Click to expand’ en tabs

Niet bevestigd door Google in officiële press releases, maar wel door ‘Googlers’ in hangout-sessies: Google kan content in tabs of uitklapteksten negeren. En zal dat in een aantal gevallen al doen.

4. Content, content & content (en contentdistributie)

Het begint wat saai te worden, en het onderwerp content is redelijk uitgekauwd, maar: als je nog steeds weinig met je content gedaan hebt, ga daar dan echt mee aan de slag. Wacht niet af tot je concurrenten het gat al ingevuld hebben. En ja, het aanbieden van goede content voor je eindgebruiker is niets nieuws, maar wel iets dat in de praktijk bij veel bedrijven op online gebied nog niet of veel te weinig gebeurt.

Tot slot: verwacht niet dat het hiermee klaar is

In dit artikel heb ik vier dingen besproken die dit jaar je aandacht zouden moeten hebben. Het kan best zijn dat Google over een paar maanden een nieuwe aankondiging van een (algoritme)-update doet en dat je daar dan ook over na moet gaan denken. Google doet enkele honderden updates per jaar, dus verwacht niet dat het hiermee klaar is. Wel is goed verder te kijken dan vandaag en de visie van Google te snappen. Op die manier kun je op een aantal dingen al voorbereid zijn.

De gebruiker staat op nummer één

Google geeft aan dat de gebruiker op nummer één staat. En de gebruiker wil volgens Google een veilig world wide web waarin hij of zij zo snel mogelijk de juiste informatie op een prettige manier kan vinden. Vraag je bij alle beslissingen die je komend jaar moet maken met betrekking tot SEO af of de eindgebruiker er beter door geholpen wordt. Als (jij denkt dat) het antwoord ‘ja’ is, is de kans groot dat Google het ook gaat waarderen.

Dat wil niet zeggen dat alles direct een rankingfactor is, maar het voorkomt wel dat je dingen gaat doen die over een bepaalde tijd alsnog door Google ‘verboden’ worden of dingen over het hoofd ziet waar Google over een tijd juist wel waarde aan kan gaan hechten.

Let ook op techniek & architectuur

Het is natuurlijk niet zo dat als je deze vier dingen op orde hebt, dat je dan helemaal bij bent wat betreft SEO. Vergeet ook de wat meer standaard dingen niet die er wel bij horen, zoals techniek en architectuur. Deze moeten ook op orde zijn voordat je resultaat kunt verwachten!

Bronnen

  • U kunt het volledige artikel lezen op Frankwatching.
  • Een ander interessant artikel over Mobile Friendly en Mobile SEO kunt u lezen op EdWords.nl